Той изпълнява ролята на пречиствателна станция

Порои отнесоха предпазните огради на Шокъровия канал, който изпълнява ролята на пречиствателна станция и в него се изливат деретата от няколко варненски квартала. 

 

В крайна сметка всички отпадъци, които варненци хвърлят в него, се струпват не къде да е, а на крайбрежната алея - любимо място за разходка. Боклуците и мръсната вода се вливат директно в морето край Офицерския плаж. Почистването на това съоръжение е отговорност на общината, пише БГНЕС.

 

Най-краткият път от Морската градина до плажа също не съществува. Преди три години за сметка на концесионера са изградени решетки, които да задържат твърдите битови отпадъци, но това далеч не е достатъчно. Налага се със средства от общинския бюджет, по европроекти или други екоинициативи да се търсят възможности за инвестиции, така че да се изгради система за твърди битови отпадъци и локална пречиствателна станция. 

 

 

Без тях няма как да се опази чисто морето. Това рефлектира не само върху концесионерите, а върху всички жители и гости на града, които искат да се възползват от плажа. Заради повишени показатели ешерихия коли и чревни ентерококи през миналия сезон на няколко пъти бе затварян за къпане Офицерския плаж във Варна, където се вливат водите от канала.