Нашата армия има нужда от постигането на нов политически консенсус, заяви президентът

Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност най-вероятно през месец март. Това обяви самият той по време на Конференцията на началника на отбраната, на тема: "Предизвикателствата пред Въоръжените сили на Република България в контекста на новите рискове и заплахи”.

 

Плевнелиев припомни, че още в началото на януари е обявил, че планира Консултативен съвет за национална сигурност по темата за отбраната и сигурността. 

 

„Този Консултативен съвет за национална сигурност  се подготвя отдавна. Той не е, защото една или друга политическа сила го иска, а той е, защото нашата армия има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните документи за планиране", каза Плевнелиев, предаде БГНЕС.

 

По думите му КСНС цели достойно и дългосрочно устойчиво решение за отбранителните способности на армията

 

„Планирам го, когато и Министерският съвет има готовност, аз ще обявя Консултативния съвет за национална сигурност”, заяви Плевнелиев. 

 

 

Докладът на началника на отбраната, представен на конференцията днес, е бил „изключително детайлен”. Той според президента е ясен и критичен.

 

„В крайна сметка голяма част от проблемите, които ние виждаме в нашата армия, се сблъскват с политическа неустойчивост на решенията и негарантиране на ресурс, който е обещан, който е разумен, в който няма нито един лев излишен, но е крайно необходим, за да можем да изпълняваме функциите и задачите", заяви държавният глава.

 

В следващите седмици ще бъдат довършени и новите стратегически документи, включително и Планът за развитие до 2020 г. Той ще отговаря на вече приетия план за развитие на България в НАТО и в европейската отбрана до 2020 г. 

 

Военният министър Николай Ненчев отбеляза, че в рамките на тази година ще проведат 77 общи тренировки с нашите съюзници. Около 70 броя техника ще бъде предоставена в България. 

 

"Но имайте предвид, че това ще бъде в различно време, а танковете, за които се появи толкова голяма истерия, ще бъдат не повече от 14 до 15. И обърнете внимание на това – ще бъдат тук в различно време, не по едно и също време всички", каза военният министър.

 

Николай Ненчев заяви, че всички мероприятия са планирани от месеци, понякога от години и за всички тях всеки може да се уведоми от сайта на НАТО.

 

Министърът подчерта, че българската политика е миролюбива. 

 

И аз бих искал да заявя пред всички вас, че никога под никаква форма ние не сме обсъждали въпроси, свързани с агресия срещу чужда държава, заявявам го пред президента, заявявам всичко това пред българските генерали, адмирали и офицери. Нашата политика ще продължи да бъде последователна, принципна и ясна в това отношение”, каза още Ненчев.

 

Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват. Това е недопустимо. Сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни”, заяви президентът Плевнелиев. Той смята, че заплахите за сигурността на България не започват на нашата граница. 

 

Той апелира за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и на българското общество като цяло. Президентът каза, че работата по координационния център е започната от „правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака", продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото правителство".