Хакери измамили български фирми със суми от 100 до 300 хиляди евро

Около 250 хиляди успешни атаки се случват във Фейсбук дневно. Част от тях се неутрализират. Няма нищо страшно и необичайно в този тип атаки". Това каза за "Здравей, България" Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност” към ДАНС.

 

По думите му новият вирус, който превзе интернет през последните седмици, заразява  компютрите с т.нар. „Троянски кон”. Той контролира клавиатурата и мишката на компютъра и краде пароли, лични данни и номера на кредитни карти. Тези данни се изпращат на сървър на организираната престъпност и се използват за различни цели.

 

"Например информацията за електронната поща е търсена от т.нар. "нигерийски измамници". Придобили контрол върху пощата ви, те разпращат мейли към вашите контакти, в които твърдят, че имате проблем и се нуждаете от пари", уточни Колев. 

 

Популярна в България е и атаката "Man in the middle", при която хакерите контролират кореспонденцията между бизнес партньори. В момента, в който се стигне до голяма сделка и едната компания изпрати сканирана фактура, те я подменят. Правят подобен мейл с малка промяна и слагат своята банкова сметка, на която впоследствие се превеждат парите.  

 

"Сумите, които се усвояват при подобен тип атаки, са огромни– между 100 000 и 300 000 хиляди евро. В България има много такива фирми, които са се подвели. Те използват публични мейли, а не корпоративни", заяви представителят на ДАНС. 

 

Друга популярна атака са кражбите на данни