Някой трябва да бъде вкаран в затвора за "Червеите", допълни лидерът на АБВ

"Във връзка с решението на правителството за нов заем от 8 милиарда евро, ние поставяме много въпросителни. Ако не получим ясни отговори, със сигурност ще остане това съмнение и ние ще преценим как ще гласуваме". Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов за "Здравей, България". Той изтъкна, че след като бъдат покрити другите дългове, не е ясно какво ще  се случи с остатъка от парите.  

 

Президентът потвърди позицията на АБВ за пълна ненамеса на България по отношение на конфликта в Украйна, като в същото време поясни, че не се безпокои от разполагането на команден център на НАТО у нас. 

 

"Въвличането на страната ни би могло да има много сериозни последици и да доведе до разпад на обществото. Ние показахме, че е солидарен член на НАТО, когато имаше операции в Ирак, Либия и други страни. Но когато става дума за Русия, София трябва да запази правото си на специфична позиция", заяви бившият президент. 

 

По думите му в този момент "дрънкането на оръжия" не е добрият вариант и не ни представя в добра светлина пред нашите партньори. 

 

Винаги е добре за този, който е загубил, да си намери външен враг”, допълни той във връзка с твърденията, че Москва има пръст е свалянето на Бойко Борисов от власт в зимата на протестите. 

 

По повод скандала около операция "Червеи", Първанов заяви, че някой трябва да бъде вкаран в затвора. 

 

"Не може целият преход на България да минава под знака на тези прословути СРС-та", заяви той, като допълни, че не вярва нито на Атанасов, нито на Цветлин Йовчев и в това се състои големият проблем. 

 

"Разликата между нас и хората от „Позитано” е, че за тях е по-лесно да правят лява политика с измислени барикади", заяви Първанов. 

 
Същевременно той подкрепи действията на Ивайло Калфин, които предизвикаха обществена дискусия и недоволство от страна на определени етнически групи. По-рано ДПС обвиниха социалния министър, че приема диксриминационни мерки с опита си да намали детските надбавки за определени групи.  
 

"Въпросът не е в това да има повече раждаемост. Въпросът е в качество на нацията. Трябва децата, които се раждат, да имат своите родители, а не да имаме майки, които ги изоставят. Как се образоват тези деца, когато ги раждат майки на по 12-13 години? Как ще се дават на ръка тези пари, а до вечерта бащата ще ги е изпил", попита бившият президент.