За влязат през някое от ГКПП-тата, сирийците трябва да имат виза

 

 

На 28 януари тази година 7 жени и 9-годишно дете сирийци, бягащи от войната, се опитаха да преминат турско-българската граница при „Капитан Андреево”. Но не нелегално, а по официалния ред, за да не рискуват живота си в ръцете на каналджии, както призова и премиерът Бойко Борисов. Оказва се обаче, че да преминат легално не е лесно. 

 

„Искаме да се срещнем с брат ми, но не се получава заради няколко гранични пункта. Надяваме се, че стенограмата ще ни помогне. Надявам се, че ще бъдем чути”, сподели една от жените. В ръцете си тя държи стенограма от заседание на Министерския съвет, от която става ясно, че премиерът е заявил: 

 

 “България спазва стриктно задълженията си относно бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през гранично-пропусквателните пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия начин”.

 

На граничния пункт казаното от премиера не помага и „Капитан Андреево” остава затворен за тях. „Много е тъжно, че когато решихме да преминем по правилния начин, това не помогна. Не знаем какво ще правим. Майка ми е уморена, с дете е. Вчера изхарчихме парите си”, сподели една от бежанките. 

Още по темата

 

Тяхната приятелка Жана от България отива на границата, за да им помогне, но се оказва, че за да влязат легално сирийките трябва да имат визи, а това на практика е невъзможно.  „За да кандидатстват за виза, те трябва да имат сметка с 8000 евро, трябва да имат застраховка, покана, да говорят много добър английски език”, коментира Жана.

 

Това са и причините търсещите убежище в Европа да атакуват границата  нелегално. Братът на сирийките Ясер пристига у нас преди две години с каналджии. „Много трудно беше да стигна до тук. Трябваше да платя много пари, за да премина”, разказа той.

 

Не всеки обаче има късмета на Ясер.   „През миналата година имаше случаи на хора, които измръзнаха по пътя от България към Сърбия. През 2012 г една жена измръзна в Странджа. Миналата година беше намерено тялото на мъж край Малко Търново”, напомни Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за България.

 

Над 200 000 души са направили опит да стъпят на стария континент през Средиземно море. 3000 от тях така и не достигат италианския бряг живи.

 

„Ние апелирахме да се създадат облекчени режими”, напомни Борис Чеширков. В Бразилия и Аржентина има хуманитарен режим, при който във всяко едно посолство на Бразилия може да отиде сирийски гражданин с паспорт и да каже, че има нужда от закрила. Тогава властите издават хуманитарна виза.  

 

С нея бежанците могат да търсят убежище. По подобна програма в Англия са приети 90 души, в Ирландия- 111. „За жалост България в момента не участва в схеми за хуманитарен прием”, коментира Борис Чеширков.

 

Сестрите на Ясер в момента са в Истанбул. „Те са наели една стая, нямат кухня, даже душ нямат. Всичко друго е много скъпо. Понякога намират някаква работа, но това е трудно. Опитвам се да им помогна”, разказа той с надеждата, че скоро ще ги види.