Кой е по-бърз провери Николай Василковски

Един интересен експеримент в София. Група приятели на велосипеда предизвикаха на дуел автомобилите. Целта на импровизираното състезание в тежкия столичен трафик е да покаже как понякога колелото се оказва, не само по-екологично и евтино, но и по-бързо.


Улиците на големия град отдавна са тесни за всичките около 1 милион автомобили, които всеки ден се борят със задръстванията. В опасната игра на нерви по пътищата оцелява и Георги. Въпреки че има кола, ще го видим по-често яхнал колело.

 

Заедно с група приятели през последната седмица Георги отправи предизвикателство към шофьорите. Състезание за време от точка А до точка Б. Кандидати не липсват - до велосипеда на старта е Атанас със своята кола.

 

8.30 часа сутринта. Стартът е даден. Колелото и колата потъват в градската лудница. Целта са "малките 5 кьошета" в самото сърце на града. Разстоянието е около 7 километра. Георги е улеснен от велоалея, която може да ползва чак до Лъвов мост. След това трябва да преодолее няколко светофара по булевард „Мария Луиза“. С колелото избягва задръстванията, но не и нагли шофьори-нарушители.


Междувременно Атанас преминава бързо трасето от кв. "Надежда" до Сточна гара и се насочва по улица „Раковски“. За разлика от велосипеда, колата се налага да чака доста по-дълго на светофарите. Но въпреки това, след близо 15 минутно каране, Атанас е първи. Георги пък спира хронометъра само 5 минути по-късно.

 

В случая колата се оказа по-бърза с 5 минути. Доста често обаче предимството е в полза на колелото. Особено в дните с по-натоварен трафик. Ако все пак се съмнявате, предизвикайте Георги. Потърсете групата "Кола срещу колело" във Фейсбук.


Повече по темата гледайте във видеото.