Те се събраха в Поморие за равносметка на първите 100 дни от управлението

4,50 е оценката, която Реформаторският блок си пише за участието си в първите 100 дни от кабинета „Борисов 2”.

 

Депутати и министри от Реформаторския блок, както и техните екипи, се събраха на двудневна координационна среща в Поморие, съобщават от РБ. 

 

4,50  е лична оценка за участие на Реформаторския блок в правителството”, заяви Найден Зеленогорски. По думите му реформаторите ще се явят заедно и на предстоящите местни избори, тъй като са добре консолидирани. 

 

Зеленогорски подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел - ускоряване на реформите.

 

Като положително той отчете, че през 100 дни на управлението се е постигнала ключова актуализация на бюджета, решен е проблемът на вложителите в КТБ, приет е бюджет за 2015, отпушени са еврофондове, има важни промени в системите за сигурност и са задвижени здравните реформи.

 

„Време е да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите”, заяви Радан Кънев и допълни, че оценката е много добра, а не отлична именно заради скоростта на реформите.

 

Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота. По думите му, по-голямата част от сумата – ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3  е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев обясни, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

 

Здравният министър Петър Москов пък заяви, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. 

 

Министър Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че  като „остров на стабилност” България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.