Все още не е ясно дали ГЕРБ ще съберат достатъчно "за"

 

Интригата около новия външен заем от 16 милиарда лева се заплита. ГЕРБ направи последен опит да убеди коалиционните си партньори, че трябва да подкрепят заема. 

 

Ден преди депутатите да гласуват искания нов дълг все още не е ясно дали ще има достатъчно подкрепа. И след днешната среща между финансовия министър Владислав Горанов и Патриотичния фронт остава въпросителната дали те ще гласуват „за” новия заем. 

Още по темата

 

От групата категорично отказаха да коментират позицията си преди гласуването. Така засега е сигурна само подкрепата на Реформаторския блок, която обаче не е достатъчна. 

 

"Не съм съгласен с министър Горанов, че това е сложна за разбиране финансова материя и затова трябва да бъде претупана на бързо и да не остане усещане в българското общество, че някой се опитва да прибере едни пари някъде. Точно затова искахме този дебат и тези срещи”, коментира Борис Ячев от Патриотичния фронт.

 

И след срещата между Владислав Горанов и Патриотите обаче, остана тайна как ще гласуват партньорите на ГЕРБ.

 

"Беше много ползотворна, нека колегите си вземат решението. Оставам оптимист, че здравият разум в тази държава ще надделее”, коментира Горанов.

 

Именно по искане на Патриотите миналата седмица беше гласуването на дълга беше отложено и поискаха повече разяснения. Засега подкрепа за новия дълг обещаха само Реформаторския блок. АБВ са категорични, че няма да го подкрепят.

 

Единно "против" обещават и от ДПС. От партията попитаха защо протестиращите срещу дълга на Орешарски от 1 милиард лева сега мълчат. От „Българския демократичен център” още не са решили как ще гласуват. Нуждаели се от повече разяснения, но принципно не били против.