БСП и "Атака" на протест срещу новия дълг

"Преди година, когато правителството на Пламен Орешарски изтегли дълг от 1,5 млрд. лв., Бойко Борисов заяви, че когато няма прозрачност, има предпоставки за далавери и корупция. Ето сега има 16 пъти повече предпоставки са корупция, далавери и мафия". Това каза народният представител от БСП - Лява България Мая Манолова. Тя излезе в градинката на Народното събрание, за да подкрепи протест против поемането на нов дълг от 16 млрд. 

Още по темата

 

Тя заяви, че този протест е организиран, за да покаже отношението на гражданите и да повлияе на коалиционните партньори на ГЕРБ, които все още се колебаят дали да подкрепят дълга или не. Тя заяви, че ще има срамен списък на депутатите, подкрепили заема. И всеки един от тях ще се обяснява на българските граждани 30 години напред. Манолова подчерта, че правителството взема този заем, за да си осигури политически комфорт и победа на изборите.

 

"Къде в програмата на четирите управляващи партии пише, че ще вземат дълг от 16 млрд. лв", попита активистът на движение "Модерна България" Петър Кичашки.

 

Според него този заем ни води към гръцки сценарий, защото той не само не е насочен към икономическо развитие и реиндустриализация, а ще отиде за политическо влияние и за обръчи от фирми на управляващите.

 

Журналистът Александър Симов пък заяви, че този дълг заробва всеки гражданин, всяко дете, дори всяко бебе да плати 10 000 лв.