Обратът дойде след смяната на позициите на АБВ, ДПС и БДЦ

 

Народното събрание одобри на първо четене тегленето на нов дълг в размер 16 милиарда лева. От общо 223-ма депутати в залата, "за" гласуваха 161, 50 бяха "против", а 12 се въздържаха. В момента текат обсъжданията по второто четене. 

Още по темата

 

В рамките на днешното заседание настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг. Така с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ искането на кабинета мина безпроблемно. "Против" заема гласуваха от БСП и "Атака", а Патриотичният фронт се въздържа.

 

"Двете условия, поставени от АБВ, заради които групата е против предложението на кабинета на Бойко Борисов, получиха удовлетворителен отговор. Поради тази причина си позволявам да помоля парламентарната група да се съберем на обсъждане при тази нова ситуация", заяви преди гласуването председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов.

 

"По наши изчисления сумата на дълга е около 2 млрд. лева по-нисък от този, който финансовият министър иска да се плаща. Сега чух от него ангажимент размерът да се намали. Това го приемам като отговор на нашето искане", каза Борисов.

 

При намаления дълг и поемане на ангажимента за реформи, ДПС ще подкрепи дълга”, заяви от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той посочи, че дебатът се е върнал в рамката, в която е трябвало от самото начало. 

 

"Ние сме удовлетворени от това, че има заявка за реформи с 2 млрд. лева по-малко. Ще следим за правенето на реформи и как се изразходва дългът", допълни Цонев.

 

Междувременно разпечатката за това кой как е гласувал показа, че лидерът на Реформаторите Радан Кънев е гласувал „против” ратификацията на договора. От ГЕРБ „за” са гласували 82 депутати, от БСП 36 са „против”, от ДПС „за” са 32-ма народни представители, а от РБ 22-ма са гласували „за”, а един „против”. Разпечатката сочи още, че 12 депутати от Патриотичния фронт са се въздържали, а един е гласувал „против”. 12 народни представители от БДЦ са гласували „за”, 11 от „Атака” "против", а от независимите трима са подкрепили ГЕРБ, а един се е противопоставил. 

 

Доводите на АБВ и ДПС - гледайте във видео материалите!

 

 

Видео: БГНЕС