Мрежата Dead Drops е германски патент

Нова, уникална система за обмен на данни набира популярност по света, а от скоро и в България. За разлика от торентите и магнитните линкове, тя изисква да излезете от къщи. Как и къде?


Мрежата Dead Drops е германски патент. Вече 5 години Арън Бартол обикаля света и, забележете, циментира флашки на различни места. Идеята е всеки да може анонимно да качва и да сваля информация.


„Каква информация ли? Това е смисълът - да има изненада”, обяснява Арън Бартол.


Арън и неговите последователи са циментирали почти 1500 флашки из цял свят. Това са около 10 гигабайта, зазидани в стени на сгради, в бордюри на тротоари. България също е част от мрежата. Благодарение на Наско, който е циментирал 2-гигабайтова памет на улица "Княз Борис" 15 в Стара Загора.


„Допада ми самата идея за анонимно споделяне на файлове между хората. Надявам се по-позитивни неща да се споделят. - Правил ли си си труда да провериш какво качват хората? _да, има снимки от Стара Загора, правени от дрон. Поглед от високо”, обяснява Атанас Атанасов, последовател на идеята в България.


В сайта на проекта Dead Drops всяка флашка по света е обозначена на интерактивна карта. Така намерихме флашката на Наско. По този начин ще я намерят и други. Шестокласникът Мишо живее в Стара Загора, но до този момент нямаше никаква идея, че зад ъгъла се крият изненади. Сега вече знае. Дори самият той ще остави нещо там.


Докато гледате този репортаж, някой някъде върти мистрията и зида поредната флашпамет. Място, където ще можем да скрием нещо свежо, а друг да го намери. Ей така, за да е по-интересен светът.


Повече по темата гледайте във видеото.