Проектът е осъществен по верни археологически данни, чертежи и описания

Макетът на Велики Преслав не само представя миналото на нашата мила страна, не само дава една визия и една представа за Златния век на България, но днес успява да бъде един модел на съзиданието. Това каза ръководителят на проекта "България на длан" Съни Сънински, цитиран от БГНЕС.

 

"В рамките на две години и осем месеца много гледни точки работиха заедно, а сега този макет е символ на единението на всички, които го гледат – деца, възрасти, научни работници, граждани и туристи. За мен макетът има не само историческа и макетна стойност, той носи една асоциативна метафора на събирателен образ и пример на съзиданието", обясни Сънински, който заедно със своето ателие "България на длан" успява да пресъздаде града от времето на Симеон Велики.

 

Най-важното според него е това, че макетът е направен по верни археологически данни, чертежи и описания. Той е реализиран с помощта на едни от най-изявените историци и археолози на България – проф. Маргарита Ваклинова, проф. Николай Овчаров и доц. Стойчо Бонев. "Всички те са потомствени археолози на Велики Преслав. Техните родители са започнали разкопките и в този смисъл тук е събрана 100-годишна археологическа история", обясни Сънински.

 

Мини версията на Велики Преслав е направена основно от пластмаси, които се обработват по специален начин, има и дървена част близо до южната порта. Част от подложките са от смоли.

 

"Тоест, тук има няколко подхода. Идеята е, че макетът трябва да бъде устойчив, издръжлив и изключително дълготраен във времето. Това, което виждате е само видимата и сигурна част на града, а мащабът му е 1: 100", обясни режисьорът.

 

"Това, което наблюдавате е една невероятна подредба, една красива инфраструктура на град от 9 век. По красота Велики Преслав не е отстъпвал на Константинопол. Царският дворец е изграден от бял, дялан камък. Фугите са били розови, имало е вътрешен двор и тераса, на която владетелят е излизал. Покоите са били в най-защитената и царствена част. Обществената базилика е с най-големите размери. Освен за духовенството, тя е била за гражданството и за важни обществени фигури. Виждаме и целия патриаршески комплекс - патриаршеската базилика и патриаршията. Отдолу има чудесна колонада. Към този комплекс е имало сгради за монасите за гостите на патриаршията", разказа Съни Сънински.

 

Макетът показва още банята и сградата с печатите. "Това е административният център на Велики Преслав, а там в края на южната порта е големият площад с чудесна фиала и параклис, съвършено направен от нас. Това е било мястото, на което са се събирали и войски, и гости, а отвън на стените е бил пазарът", обясни още той, пресъздавайки ни атмосферата на старинния град.

 

В момента има още четири сгради, които са археологически проучени и готови, така че макетът ще се надгражда. Той ще стане и основа за създаването на документален филм за Велики Преслав, който ще дава възможност за почти реална разходна сред стените на старата българска столица.