Това издание на инициативата е посветено на децата с вродени заболявания

 

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ събра дарения на обща стойност 1 964 800 лв. от началото на дванадесетото издание на кампанията на 1 декември 2014 година до 6 март 2015 година.

 

Рекорден брой от 70 училища от цялата страна, над 350 фирми и организации, както и над 2000 индивидуални дарители, направиха дарения в полза на „Българската Коледа“, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

 

Тази година фокусът на кампанията е поставен върху децата с тежки вродени заболявания. У нас всяка година се раждат около 3 500 деца с различни вродени болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Вродените заболявания засягат и дихателната, нервната система, обмяната на веществата и други. Децата, страдащи от тези болести, се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа, за да се подобри качеството им на живот.

 

Екип на Нова посети едно от децата, получили помощ от „Българската Коледа”. Веско плаче, но не го боли. Просто някои движения са нови за него.

 

„Това заболяване е лечимо. Пием в момента сиропчета, засега няма проблеми, но забавя малко или много развитието на детето. Затова имаме нужда от рехабилирация и логопед”, споделя майката Цвета Гигова.

 

Лечението на Веско ще продължи с помощта на стотиците хиляди кратки съобщения и дарения по банковата сметка на инициативата. Но общата цел все още не е постигната. 

 

Над 25 милиона са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване досега. За 11 години от съществуването си кампанията подпомогна с  общо 6.5 млн. лв. 2433 болни деца да преодолеят тежките си състояния в ранна възраст. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна.

 

Набирането на дарения за кампанията „Българската Коледа“ продължава през цялата година по банков път и чрез кратки съобщения на номер 1117.