Едва 6% от домакинствата у нас имат фиксиран таван на месечните разходи

Приблизително всеки пети българин не споделя с партньора си колко пари изкарва. По този показател страната ни не се различава значително от Полша, Чехия и Словакия, показва проучване в четирите европейски страни. 

 

17% от българите не информират партньорите си за над 40% от доходите, които получават, като това се случва при едва 9% от поляците, 6% от словаците и 4% от чехите.

 

Според изследването 22% от българите не коментират или не споделят напълно с партньорите си за какво харчат парите си. Във всички участващи в проучването страни мъжете предпочитат да пазят в тайна доходите си, а жените – разходите си.

 

Данните от проучването показват, че едва 6% от семейните двойки в България си определят точно фиксиран размер на месечните разходи, който се стараят да не надвишават. Около 30% от анкетираните и в четирите страни заявяват, че си изготвят приблизителен бюджет. Близо една трета от сънародниците ни (28%) обаче заявяват, че в повечето случаи не успяват да се вместят в рамките на определения от тях бюджет.

 

От проучването се вижда също, че една трета от домакинствата в България (34%) не успяват да спестят от приходите си. В Полша (25%), Чехия (20%) и Словакия (18%) делът на семейните двойки, които не заделят средства за бъдещето, е значително по-малък. В България да спестят някаква сума всеки месец успяват само 23% от семейните двойки. 

 

Според проучването близо една трета от поляците (28%) и една четвърт от чехите (25%) отговарят, че са изневерявали на своите партньори, докато едва 19% от словаците и 15% от българите признават същото. Поддържането на извънбрачна връзка обаче се оказва скъпо удоволствие. Българите са най-щедри и отклоняват средно по 360 лева на месец от семейния бюджет за своите любовници. За сравнение изневеряващите в Полша, Словакия и Чехия инвестират средно съответно по 345, 262 и 195 лева на месец в своите паралелни връзки.