Само за последните два месеца има над 26 новоактивирали се свлачища

"Тепърва предстои да се прави анализ на щетите и необходимите средства. Към момента в общия ни регистър има регистрирани над 1850 свлачища", заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в парламента.

 

Павлова поясни, че само за последните два месеца има над 26 новоактивирали се свлачища. Като по пътя Кричим - Девин и по пътя Асеновград - Чепеларе всяка нощ, включително и тази има активирани свлачища.

 

Министърът на регионалното развитие поясни, че начините, по които става финансирането за свлачища, са два. "Единият е по линия на междуведомствената комисия по бедствия и аварии, вторият начин е този, който подготвяме АПИ, МРРБ и общините да бъдат бенефициенти по новата ОП "Околна среда", в която има предвиден ресурс за мерки по преодоляване и превенция на свлачища и свлачищни процеси. Трябва да разчитаме и на бюджетен ресурс, който е изключително ограничен", поясни Павлова, цитирана от БГНЕС.

 

Относно това, че се очаква обилен снеговалеж в Кърджали и Хасково, министърката обясни, че и през тази нощ е имало обилен снеговалеж и превантивно е затворено тежкотоварното движение по пътя към Смолянска област.

 

"Само за тази нощ допълнителната снежна покривка е над 25 см. В Смолянска област продължава да вали сняг, републиканските пътища, обаче не са затворени, проходими са в зимни условия и там няма проблем. Там, където общините поискат съдействие за по-малките населени места, до които няма достъп, ще окажем съдействие. Те имат ангажимент за общинските пътища", каза Лиляна Павлова. Тя посочи, че всяка община ще подаде исканията си съгласно реда на Междуведомствената комисия.

 

"Сумите, които бяха казани общо на заседанието на МС не са само за почистване на снега. Те включват разчистването на свлачищата, почистване на речните корита, както и превенция. Превантивно трябва да бъдат почистени коритата на реките, за да не се случи заливане и щети като миналата година", заяви още регионалният министър.