България сама си беше виновна за "Южен поток", каза той

"Мисля, че ще успеем да направим интерконектора България-Гърция с европейски пари", заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след заседанието на Европейския съвет. Премиерът уточни, че е получил уверението на Шефчович, че проектът ще бъде финансиран от ЕК, съобщиха от Министерския съвет. 

 

Борисов посочи още, че от вчера „Булгартрансгаз” е завършил процедурата с Румъния и започва строителството на нов интерконектор, който ще може да подава газ и в двете посоки, при това в големи количества – над 30 млрд. куб. метра.

    
Министър-председателят подчерта, че темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

 

„Оттук нататък ще се работи доста активно. Настояваме категорично и вече всички знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източници на газ“, добави Борисов.

 

Той припомни, че до момента няма писмен документ за прекратяване на проекта „Южен поток”.

 

„Турски поток” не е така лесно да стане, както се говори. Докато един газов хъб – газът може да идва от Русия, може да идва от интерконектора от Гърция, азерски газ, от Румъния, от нашите находища в Черно море. Абсолютно е логично. И ако дойдат големи световни компании, които да инвестират в този хъб, като разширим Чиренското хранилище, имаме и много добра газопреносна система с нови компресори, които тези дни ще ги пускаме в експлоатация – България е едно добро място това да се направи“, каза премиерът.

 

„Намери се този тънък баланс между договорите, свързани с енергията – не само за газа, но и за другите енергоносители. Държавните договори ще се обявяват пред Европейската комисия, а между частните компании – до нивото на търговската тайна“, каза още премиерът. 

 

Попитан за проблемите в България около подобни договори, Борисов отбеляза:България сама си беше виновна. Тези обществени поръчки, които проведоха по „Южен поток”, нямаше как да минат в Европа. Ако бяха проведени правилно и прозрачно, „Южен поток” нямаше да изпадне в такова състояние, каза министър-председателят.

 

На въпрос относно КТБ премиерът Борисов напомни, че месеци наред няма синдик. По думите му много бързо трябва да се определят синдици и те веднага да влязат и да кажат дали някой е пипал собствеността през тези месеци, а прокуратурата да намери виновниците.