Те настояват да се започне незабавно разследване за приходите на компанията

"От името на ПГ на РБ изразявам дълбоко притеснения за осъществената през последните дни сделка, с която фирма, базирана в Люксембург и никому неизвестна компания придобива за 1 евро ключови от стратегическо значение за българската икономика и национална сигурност обекти". Това каза в декларация съпредседателят на Реформаторският блок Радан Кънев.

 

 

„На първо място тази сделка поставя въпроси без отговор по отношение на националната сигурност на България. Придобиването на бившата Национална телекомуникационна компания, която и към настоящият момент контролира основни честоти и цялата канална мрежа на държавата, придобиването на НУРТС, на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, чиито собственик не е известен с друго освен с видимите си близки приятелски отношения с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна“, каза още Кънев.

 

Според него е налице пряка заплаха за националната финансова стабилност особено в контекста за възстановяване на парите от КТБ. „От това, което чухме до момента освен, че сделката е от 1 евро , че купувачът обещава да поеме дълговете към КТБ, а не че поемането на тези дългове и изплащането им е фактически елемент от сделката“, обясни той.

 

„Налице са данни за продължаваща и стабилизираща се монополизация на медийни и честоти на пазара чрез придобиването на един пакет на телекомуникационна компания, която е и основен кабелен оператор, на НУРТС, на медии и на пипълметрични компании“, изтъкни той.

 

 

Има опасност военна промишленост, телекомуникационни оператори, медии и други ключови за националната сигурност предприятия да се окажат в ръцете на чужда държава с изострени отношения с НАТО и ЕС“, каза още Кънев.

 

По думите му Реформаторския блок настоява ДАНС, КЗК, Националната разузнавателна служба и финансовото звено на специализираната прокуратура да започнат незабавно разследване за приходите на компанията.

 

„Да установят има ли в миналото умишлено бездействие на българските институции, довело до тази заплаха за националната сигурност концентрация на собственост. Това представлява пример за събиране на пари и трансферно ценообразуване, което не само ДАНС и НАП, както и временни синдици на КТБ, като призоваваме НАП и временните синдици за незабавен запор на акциите и дяловете на тези предприятия, за да бъде гарантирано, че ще се съберат данъците от тази сделка. НАП също трябва да бъде с временно ръководство, за да проследи внимателни какви данъчни измами са допуснати при предишни прехвърляния на тези компании“, коментира още той.