Адвокатът на Цветан Василев каза, че сега банкерът не може да се върне

 

"Чудесно, премиерът Бойко Борисов предложи ескорт на Цветан Василев, но процедурата е съвсем различна. За да дойде в България, той няма да мине през ГКПП "Калотина", а ще го докарат със самолет до аерогарата". Така адвокатът на банкера Цветан Василев – Менко Менков коментира обещанието на премиера Бойко Борисов за ескорт за банкера, в случай, че той се върне в България, предаде БГНЕС. 

 

Менков припомни, че Василев не може да се върне сам в България, защото сръбският съд му е наложил мярка за неотклонение – подписка. Защитникът подчерта, че ако мажоритарният собственик на КТБ реши да напусне Сърбия, ще бъде върнат на границата.

 

"Съдебната власт в Сърбия все още не се е произнесла по искането за екстрадиция на българската прокуратура. Все още не са изяснили основателността на това искане. Иначе много отдавна да са се произнесли и да са го изпратили тук", подчерта Менков.

 

След днешното заседание на петчленния състав на Върховния административен съд, магистратите решиха да се произнесат в срок по отношение на обжалваното решение на БНБ от страна на акционерите в КТБ. Очакванията на адвокат Менков са съдът да се произнесе още днес.

 

Става дума за обжалване на решение, с което през март 2014 г. БНБ разрешава на КТБ да увеличи своя капитал с 35 млн. евро. или т. нар. подчинен срочен дълг, чрез който парите, отпуснати от КТБ, се връщат обратно в банката.

 

По време на заседанието по делото и след него, главният юрист на БНБ Нина Стоянова и защитата на акционерите, си размениха реплики. Според Нина Стоянова чрез срочния подчинен дълг КТБ сама е финансирала себе си. Главният юрист на БНБ счита, че лицата, обжалващи решението на Централната банка, нямат правен интерес, защото не са пряко засегнати от решението ѝ. Стоянова подчерта, че решението на УС на БНБ има само морален характер, тъй като веднага след него, е последвало и решението за отнемане на лиценза на КТБ. Поради тази причина увеличаването на капитала на КТБ е нямало как да окаже сериозно въздействие върху активите на банката.

 

"Откъде накъде БНБ ще прави подробна проверка и констатации през март и какво се е случило след пет месеца, за да отмени това решение", попита Менков, който поиска делото да бъде разгледано по същество. Според него с това решение БНБ отправя послание към икономическия свят да не основава банки в България, защото след това собствениците няма да имат право на нищо.

 

Менков подчерта, че Висшият адвокатски съвет е поискал от ВАС образуване на тълкувателно дело затова кой има правен интерес да обжалва. Адвокатът смята за парадоксална възможността решенията да бъдат обжалвани само от квесторите, назначени от БНБ.

 

Снимка/Видео: БГНЕС