Решението е взето на днешното заседание на Комисията защита на потребителите

Комисията защита на потребителите спря услугата, предоставяна на ски пистата „Мечи Чал” в град Чепеларе до момента на представяне на гаранции, че е извършена оценка на нейната безопасност.

 

Спирането е в резултат на извършени проверки съвместно с Министерство на туризма. Решението бе взето днес на първото редовно заседание на Комисията за защита на потребителите след встъпването в длъжност на новия й състав. 

 

В началото на февруари прокуратурата започна проверка дали необезопасено съоръжение е причина за смъртта на скиор край Чепеларе. Данаил Кънчев загина  след удар в бетонна шахта, която се намира на около 2 метра извън пистата.

 

 

В трагичния ден Данаил се спускал по стръмна писта, която заради трудността си е квалифицирана като червена. Според разследващите младият мъж загубил контрол над спускането в края на пистата. Там пада и се удря в тази бетонна шахта, която е за изкуствен сняг и загинал на място.

 

Още по темата

 

 Близките на загиналия са убедени, че не става въпрос за нещастен случай, а за престъпна небрежност.

 

 

„Смятам, че виновен е  този, който е бил отговорен за поддръжката на пистата и за нейното обезопасяване.Необезопасена писта няма, има писта и има баир. Всичко, което е необезопасено, е баир. Щом е писта, има лица, които е следвало да се погрижат за нея. Аз дори да падна, не би следвало да се ударя в бетонов фундамент, който стои на траекторията на падането ми”, коментира тогава сестрата на Данаил, Веселина Кънчева. „Дали ще заведа дело зависи от резултата на досъдебното разследване”, уточни тя.