Правителството нае фирма, която да изчисли цената на времето

 

Колко струва... един час? С невъзможната на пръв поглед сметка се е заело българското правителство. То е наело фирма, която да изчисли цената на времето.

 

Според Пътеводителя на галактическия стопаджия отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало е 42. Според българското правителство пък цената на времето е 42 000 лева. Толкова ще бъдат платени на компанията, която да я сметне. Целта на проучването е да разберем колко ще ни струва всеки един час от спестеното по новите магистрали време, за да могат след това властите, въоръжени с цената на времето у нас, да искат още европейски пари за пътни проекти. 

Още по темата

 

За нуждите на сметката ще бъдат изследвани 3000 пътници, техните посоки и техните транспортни средства по градските и извънградски пътища.  С други думи - къде, как, защо и с кого отиват 1300 леки коли, 300 автобуса, 400 влака, 1000 коли на градския транспорт.

 

„За нас като транспортен бранш това проучване не ни носи някаква полза”, коментира Тоня Митова, ръководител отдел в една от най-големите български транспортни компании. Във фирмата, в която работи Тоня,  не са правили обща сметка колко струва един час на всичките им автобуси и камиони по пътищата. Смятат обаче, че ако проучването послужи за подобряване на бъдещата инфраструктура, може и да бъде полезно.

 

Това би спестило гориво, както и от заплащане на шофьора. Освен това така шофьорът ще има възможност за повече почивка. Понякога един час време означава той да може да вземе още един товар, а един товар може да ни донесе от 1000 евро нагоре”, коментира Тоня Митова.

 

Договорът с фирмата изпълнител вече е сключен, а резултатите трябва да са факт след... 42 седмици.