Главният прокурор внесе в Конституционния съд Закона за бюджета

Още по темата

 

Главният прокурор иска част от Закона за бюджета за тази година да бъде обявена за противоконституционна. Сотир Цацаров е внесъл в Конституционния съд възражение срещу разпоредба в закона, според която, ако приходите на съдебната власт не бъдат изпълнени, да не се покриват с допълнителна субсидия от бюджета. 

 

Цацаров иска точно обратното. Според него това нарушава принципите на правовата държава и на разделение на властите. По думите на Цацаров нормалната работа на съдебната власт предполага разходи, които следват от други закони, а това изисква периодична актуализация на възнагражденията в съдебната власт, каквито не са правени от 2012 г.

 

В края на февруари беше коментирано възможно увеличение на заплатите в системата, но финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни средства. 

 

Бюджет на съдебната власт - отделен. Самата съдебна власт - независима. Когато обаче не става дума за пари. В предишните бюджети на Темида беше разписано: ако системата не събере таксите - доплаща хазната. През 2015 г. това не е заложено и според главния прокурор означава нарушени принципи: на правовата държава и разделението на властите. И иска отмяна на текстове в бюджетния закон.

 

Икономистите обаче не са съгласни: "Да се иска, ако ВСС не си събере таксите с данъците, на всички да бъде допълнен този бюджет, точно в момента не ми се струва подходящо", коментира експертът Любомир Дацов. 

 

Пряко икономическо отражение върху хората няма да има - нито върху таксите, които плащат, нито върху делата, които водят, ако конституционните съдии уважат искането на Цацаров. Тогава обаче финансовият министър ще трябва да се съобрази при подготвянето на следващия бюджет. Преди почти два месеца финансовият министър Владислав Горанов лично отиде във Висшия съдебен съвет, да им каже, че няма как да получат 20 млн. лв. за заплати отгоре. 

 

Днес финансовото министерство се въздържа от коментар. Докато не се произнесе съдът. А това вероятно ще отнеме месеци.