Потъна риболовна лодка със 700 имигранти на борда

 

Стотици нелегални имигранти се удавиха в Средиземно море. Потънала е риболовна лодка със 700 души на борда. Инцидентът е станал около полунощ местно време на около 200 километра от бреговете на остров Лампедуза.

 

Още по темата

17 кораба на италианската брегова охрана и 20 хеликоптера се включиха в мащабната операция по издирване на хората. Въпреки огромните усилия, до момента са спасени едва 28 души. Има опасения, че всички други са загинали.

 

Имигрантите се струпали от едната страна на 20-метровата рибарска лодка, за да привлекат вниманието на минаващ търговски кораб и това довело до потъването. Правозащитници призоваха за хуманитарен коридор, който да осигури безопасността на имигрантите. Появиха се призиви да бъде намерен начин плавателните съдове да бъдат спирани веднага след като напуснат бреговете на Африка.


 
Утре в Люксембург европейските външни министри ще обсъждат спешни мерки за решаване на проблема с имигрантите. В дебата се включи и папа Франциск, който също призова за бързи и ефикасни действия: 


"Те са мъже и жени, като нас. Наши братя, които търсят по-добър живот, защото гладуват, преследвани са, експлоатирани са, станали са жертва на войната. Те търсят щастието си", заяви той. 

 

Само тази седмица на остров Сицилия са пристигнали 11 хиляди имигранти, а загиналите във водите на Средиземно море са повече от хиляда. Случилото се днес обаче е най-голямата подобна трагедия през последните години.

 

Репортер: Антоанета Николова