Вероятността да бъдат открити живи хора с всеки изминал час намалява

 

Инцидентът, при който се удавиха стотици нелегални имигранти, е на път да се окаже най-голямата човешка трагедия в Средиземно море. По думите на оцелял броят на пътниците от потъналия кораб е над 900

Още по темата

 

Оцелял от корабокрушението мъж от Бангладеш е заявил пред италианските власти, че на кораба са се намирали 950 души. Засега издирвателната операция продължава, но вероятността да бъдат открити живи хора с всеки изминал час намалява. 

 

Проблемът с имигрантския поток от Африка към Европа не е нов и постоянно се задълбочава, а жертвите растат. Италия е най-засегната от този трафик и затова премиерът Матео Ренци призова страните членки на ЕС да окажат спешна подкрепа. 

 

"Настояваме да не бъдем оставяни сами. Не само при тази извънредна ситуация в морето. Това, за което настояваме, е политическо решение с главно „П”. А това означава човешкото достойнство да бъде поставено отвъд въпросите на сигурността и да се спре трафикът на хора”, заяви Ренци.

 

Кметът на втория най-голям град на остров Сицилия също призова Европа да не обръща гръб на имигрантите.

 

Поредната трагедия в Средиземно море накара ЕС да свика спешна обща среща между министрите на вътрешните и на външните работи в Люксембург.

 

Информация: Антоанета Николова