Казваме на данъчните, ако сме взели на заем над 10 000 лв.

 

7 дни до края на данъчната кампания! А все още 200 000 българи не са декларирали доходите си. Ще се стигне ли до опашки в последния момент и какво трябва да признаем пред данъчните?


Дали ще се стигне до опашки ще зависи от личната организация на данъкоплатците. Едно е сигурно - дори да имаме 1 лев над заплатата си по трудов договор, данъчните трябва да знаят за него. Това означава доходи от граждански договори, хонорари, наем... или ако искаме да ползваме данъчно облекчение заради дарение или ипотечен кредит. Засега, последният известен на НАП милионер е декларирал над 7 милиона лева.


Попълвате данъчна декларация, тази година опростена. Признавате си и за взетите назаем пари, но не от банка, а от друг човек или фирма. И то ако са над 10 000 лева. Новото във формуляра.


„При попълването на доходите от граждански договори или хонорари се посочва цялата сума от всички договори общо”, обясни говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.


Вече е късно за 5-процентна отстъпка. За данъчните най-важното е да не пропуснем да приложим служебните бележки за доходите и да подпишем декларацията си. За подаването й има избор. Вариант първи: подавате декларацията си директно в офис на НАП или определени пощенски станции. План Б: Изпращате на данъчните класическо писмо с обратна разписка. И най-лесният вариант: по интернет, но ако имате персонален код или електронен подпис.


Въпреки това някои хора държат на традициите в общуването с администрацията.


„Все пак сме в България. Електронните процеси малко не са ни силни? - Нямате им доверие?! - Не, аз им имам доверие, хората, които ги правят, не знам дали си имат доверие”, казва Павел.
В офисите на НАП хората не се оплакват, но често не се захващат да попълват сами декларацията си.


„Имаме приятел счетоводител, семеен, и той я попълва, аз много не разбирам. Всички са много любезни, става бързо”, обясни Цветелина Колева.


Но не е толкова лесно да се издължиш на държавата, наблюдават клиентите.


„Нямам никакви претенции към НАП, имам претенции към банката, която ги обслужва. Тук е бързо, а там десетки минути, половин час, чакам, за да внеса 13 лева”, обяснява Иван Голев.


Досега данъчните са приели 300 000 данъчни декларации. До другия четвъртък се очакват още 200 000 души да се отчетат пред НАП, че през миналата година са получили пари над официалната си заплата.


Данъчните подготвят и нови електронни услуги, които хората да ползват с персоналния си код. С него електронни справки ще са възможни и за налозите към общините. Кодът става Ваш, след като отидете в офиса на НАП по постоянния си адрес, за да си го получите.


Повече по темата гледайте във видеото.