Дърветата са засадени навремето, за да спрат свлачищата в Кранево

 

Поголовна сеч и в природен парк "Златни пясъци". Наши зрители ни сигнализираха за изсечени десетки декари иглолистна дървесина.

 

Кой стои зад това Нова провери в село Кранево, където жители попаднали случайно на изсечените масиви. „Това за мен не е санитарна сеч. Това за мене не е болно дърво. Виждате, че няма маркировка, никаква просто. Нито на трупите, нито долу където е сечта. Нищо”, казва Даниела Попова от Кранево.

 

Изсечените полета са на ската над село Кранево. Хората тук разказват, че иглолистните дървета са били засадени преди много години, за да спрат свлачищните процеси. „Притесняваме се. Сезона е в очакване и ако се случи същото, каквото се случи миналата година ще бъде трагично за Кранево”, коментира друг местен жител Йордан Обретенов.

 

„Просто са съсипали и са създали една невероятна бомба, която застрашава не само Кранево. Застрашава цялата долина”, допълва още Даниела Попова.

 

Оказа се, че сечта е законна и е приключила през декември миналата година.  Затова няма табели. Разрешена е от РИОСВ и е съгласувана с плана за развитие на природен парк Златни пясъци. Изсечената дървесина е от вида Черен бор. Дърветата са засадени преди повече от 40 години и не са част от естествената растителност в парка. Оголените полета в гората вече са залесени с дъб.

 

Да може да влиза светлина, да може да се даде шанс на фиданките, които вече ги има и на жълъда, който сложихме да върви. Да се намали пожарната опасност, тъй като под бора се образува мъртва горска постелка, която при един пожар е много опасна”, обяснява  ст.лесничей ДЛС-Балчик Инж. Радослав Радев. В момент се търсят варианти да се извози неприбраната дървесина.

 

Репортер: Нивелина Няголова