Екип на Нова по следите на поредния сигнал за незаконна сеч

 

Поголовна сеч в Троянския балкан. Екип на Нова тръгна по следите на поредния зрителски сигнал. Кой е допуснал сечта?


Огромни отрязани дървета виждат хората, докато вървят по пътя за Зелениковския манастир. Тук преди години е имало еко пътека. Тежките камионни отдавна са разбили пътя, който води към Зелениковския манастир. Днес се вижда единствено кал и тиня.


Оказва се, че гората в местността е собственост на манастира и държавното горско стопанство не отговаря за региона.


„До сега обикаляхме всички гори, които са обект на този сигнал. Не намерихме не маркирани дървета отсечени. Ние контролираме по време на сечта дали се секат само маркирани дървета. Смятам, че няма нарушения”, обясни инж. Сашо Василков – управител на фирмата, наета от манастира.


Не за първи път горските служители получават подобни сигнали. Според тях обаче нередност няма и сечта е законна.


„Обикновено туристи, когато се види, че се извършва някакво мероприятие, обществеността в момента е разтревожена и в този смисъл, обаждат се, подават сигнали и т.н.”, каза Цветомир Груев – главен експерт в РДГ Ловеч.


Преди пет години горското стопанство монтира камери, които да следят за нарушители. Такива обаче не са открити.


 „Две от камерите специално са насочени към пътя в двете посоки, които и през светлата и през тъмната част правят запис. И да изпуснем нещо, на видео наблюдението записът се връща и виждаме дали е преминала дървесина”, обясни инж. Красимир Цанев – директор на Държавно горско стопанство с. Черни Осъм.


Въпреки, че институциите отричат сечта да е незаконна, местните хора твърдят, че ще продължат да настояват за справедливост. Готови са дори да правят живи вериги, за да блокират поголовното изсичане на вековните гори.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова