Промените бяха одобрени от синдикати, работодатели и правителство

 

Държавата, бизнесът и синдикатите днес се споразумяха за пенсионната реформа, но всичките трябваше да направят компромиси с исканията си. Oстава обаче пенсионирането на 65 - и за жените, и за мъжете, които ще се изравняват плавно през 2037 година.

Още по темата

 

Държавата отстъпи от голямото увеличение на осигурителните вноски от 4,5%, което беше заложила, и сега те ще се повишат с 2% - с по 1% през 2017-та и 2018-та. Това означава около 300 млн. лв. повече годишни разходи за работодателите.

 

Окончателно се въвежда възраст за военните, полицаите и пожарникарите - 52 години и 10 месеца.

 

Третият компромис беше свързан с пенсионната възраст на първа и втора категория труд. 1-ва категория ще спира работа на 55 години, а втора - на 60. Уговорката - това ще става дългосрочно, на стъпки.

 

„Никой синдикалист не му е приятно да каже, че ще се вдига пенсионната възраст, никой работодател не му е приятно да каже: „Вдигаме ти вноските”, а в същото време бюджетът на държавата дофинансира НОИ”, коментира днес премиерът Бойко Борисов.

 

„Можехме повече пари да събираме в системата, ако бяхме направили стъпки за увеличение на вноските, но получихме увереността на финансовия министър, че събираемостта ще бъде повишена”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

„Всеки беше достатъчно разумен и зрял да направи известна отстъпка”, подчерта социалният министър Ивайло Калфин.

 

Фирмата за производство на млечни продукти на Никодим Войнов плаща по над 150 хил. лв. месечно за сметки, заплати и осигуровки. „Увеличението на осигуровките с 2% не са проблем за една работеща фирма. Вдигането на осигуровките при фирмите, които не са 100% на светло, ще станат още по-на тъмно”, коментира Войнов.

 

 „В сегашния си вид пенсионният модел е изтърбушен, той няма как да продължи да се развива”, коментира пък Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал.

 

Ние ще внимаваме какво става в парламента, на нас не ни се иска този баланс, който постигнахме да стане обект на безпринципна политическа търговия”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.  

 

Оттук нататък реформата отива в ръцете на депутатите. Премиерът даде дума, че ГЕРБ ще подкрепи в Народното събрание промените. Властта, бизнесът и синдикатите ще правят още опити да подобрят системата - да спрат течовете на пари през инвалидни пенсии, да регулират по-добре работата на пенсионните дружества. Това обаче - в следващите месеци.