Поредицата Професия "Просяк” предизвика силен отзвук не само у нас

Още по темата

Документалната поредица на Миролюба Бенатова Професия "Просяк” предизвика интереса на шведската медия Corren.se, която в свой материал отрази в детайли разкритата престъпна схема. Вестникът пише още, че Бенатова, която е известен разследващ журналист, проследява как група българи се възползва от системата, използвайки свои сънародници. След предварително проучване тя избира да направи разследването и поредица от интервюта в Гьотеборг и Йостерйотланд, в търсене на правилните отговори. Резултатът е един изключително въздействащ документален филм в две части, озаглавени "Професия: просяк в Швеция".

 

"Цели ромски гета са се изнесли да просят в Швеция”, споделя журналистката Миролюба Бенатова. Оказва се, че просяците печелят доста добре, затова стотици роми от Северна България са се пренесли там. "Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски, Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово. Ромите оттам масово са се изнесли в Швеция, където просията е законна и разрешена”, разказа още Миролюба Бенатова във филма, цитирана от вестника.

 

Разследването показва, че бедните и по-малко образовани хора са експлоатирани цинично от своите сънародници. Просяците са наети на работа в родната си страна, с обещание за работа или много доходна просия в Швеция. Организаторите им осигуряват транспорт до скандинавската държава, храна и подслон, но когато пристигнат, те разбират, че обещаните условия са съвсем разлчни. Оказва се, че просяците са длъжни да възстановявят разходите, които организаторите твърдят, че са имали, и са принудени да просят милостиня на определеното място по 9-10 часа на ден. Жертвите се чувстват много уязвими поради факта, че са в чужда страна, където не знаят нито как да действат, нито към кого да се обърнат и се налага да останат в това положение в продължение на месеци.

 

„Забогатяват тези, които организират пътуването на другите. Тези, които са бедни, си остават бедни”, разкрива журналистката. По думите ѝ е много трудно да се докаже вината на организаторите.

 

В поредицата Миролюба Бенатова интервюира просяци, които са били малтретирани и лица, набедени за техните "босове". Томас Грюбер също е част от документалния филм, защото той дава под наем жилища за българи, заподозрени, че са част от бизнеса.

 

Цялата поредица, разкриваща схемата на просията, превърната от "предприемчиви българи" в доходен бизнес в Швеция, може да видите тук.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.