Учениците с "пищови" да бъдат лишавани от правото на поправка, обмислят от МОН

 

Драконови мерки срещу преписвачите в училище. Учениците с "пищови" да бъдат лишавани от правото на поправка, обмислят от Министерството на образованието.


За една година от седмо място в топ 10 на най-добрите училища, гимназията в ардино се сгромоляса до... 653-о място.  Над 100 пъти по-слаб резултат.  


„Един и друг випуск не може да се сръвнява, учителите са същите, но учениците не. Явиха се 38 ученици, 6 са с анулирани работи”, обяснява Аника Петрова, директор на СОУ Васил Левски.


Работата по български език на това момче от Ардино е била анулирана, но не защото е преписал, а защото не е предал телефона си. Заради инструктажа забравил.


„Когато отидох до тоалетна, единият от МОН каза: „Какво е това?”, аз: „Телефонът ми, но е изключен”, а той каза, че няма значение”, оплака се Дамян.


И за да се затегне контролът, експертите се стягат от сега за следващите изпити. Така например, ученик хванат с пищов на пропавителния през есента, няма да има право да се яви на матурите през май.

 

Зрелостниците да носят персонална отговорност за това, ако бъдат уловени или при не спазване на правилата”, обясни Наталия Михалевска, директор на „Организация, контрол и инспектиране”  в МОН.


Друга мярка - допълнителни квестори, които да следят учениците. Те обаче няма да бъдат поставени в изпитните зали.


Постовете им ще са пред тоалетните и пред камерите за видеонаблюдение. Николина беше квестор в столичното 119-то училище. Тогава тя прекара 4 часа пред камерите.


„Имаше съмнителни случаи. Една от зрелостничките излезе с чантата си и подадох сигнал и квестор пред тоалетната й взе чантата”, разказа Николина Георгиева, квестор и учител в 119-то СОУ – София.


И още – всички квестори ще минат обучение, ще бъде затегнат и контролът в РИО-тата. Обмисля се и матурата да бъде по-кратка или разделена на модули.


„Мисия: образование” - кампанията на Нова телевизия продължава. Защото сме убедени, че можеш, колкото знаеш.


Повече по темата гледайте във видеото.