Възможността идва след натиск от Варшава

 

На крачка по-близо до отпадането на американските визи за българи. В Сената е внесен нов законопроект, който може да облекчи пътуванията на българите до Съединените щати. 

 

Изглежда, че този законопроект за отпадане на американските визи е факт след натиск, дошъл от Варшава.


 
„Искам да направя така, че полските семейства в Полша да могат да пътуват до Чикаго за празниците, без намесата на Държавния департамент”, заяви сенатор Кърк. 

 

Но не само полските семейства. Законопроектът ще позволи свободно пътуване и на хората от други три европейски държави до Щатите. Това са България, Румъния и Хърватия.

 

До момента 38-ем страни се възползват от такъв вид безвизово пътуване, но България не е сред тях, защото страната ни има висок процент на отказани визи. 

Още по темата

 

Новият законопроект ще вдигне разрешения процент откази от три на десет. Въпреки това България пак може да не се класира.


 
"Процентът на отказани визи за България е 15,2. Но тук трябва да се отчетат няколко аспекта, тоест технологията на издаване на визи и това, което се взема като обобщени данни, като числа. Факт е, че в България се издават само десет годишни визи и всички откази, независимо от основанието, влизат в графата и статистиката за отказани визи”, обясни Симеон Стоилов – генерален консул в Чикаго. 

 

„Правителствата, които искат гражданите им да пътуват безвизово, трябва да работят близко с ФБР, граничните и федералните власти, както и да имат добра съвместна дейност с американските служби по сигурност”, заяви сенатор Кърк.

 

Освен повече сигурност, разширената програма ще донесе и повече пари. Според американската туристическа асоциация програмата "Visa waiver program" води повече от 19,5 милиона туристи в САЩ.

 

Според изчисленията, ако списъкът със страните и се увеличи, това ще доведе нови 600 хиляди туристи, които ще изхарчат седем милиарда долара. Ще бъдат отворени и 40 000 нови работни места.

 

Репортер: Ясен Дараков