Как ще извадим българските ученици от дъното на всички световни класации?

 

Голямата тема с матурите. Днес образователният министър даде дългоочаквания отговор на въпроса „Кой?” И така - вече е ясно кой изнесе изпитните теми. Вината пада върху ... няколкостотин квестори. Според министър Танев, става въпрос за учители в цялата страна, но най-вече в по-малките населени места.


Така дни преди матурите екип на Нова успя да си купи верните отговори. Получихме ги минути след като започна изпита по български език за зрелостниците. Разминаване имахме само при един от 40-те въпроса. Започна и разследване от Икономическа полиция. Просветното министерство също се зае да нищи случая. А в така наречената от министъра практика са замесени много хора.

Още по темата


Само за матурата по български език и литература отговаряха около 10 000 квестори в страната.  До следите, които водят към хората, които отговарят за спазването на правилата по време на изпит, стигат специалисти от Министерството на образованието.


„Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефоните на всички, които са кандидатствали…по 3-4 критерия нашите специалисти успяват да намерят много съществени тенденции”, обясни образователният министър Тодор Танев.


За наказания обаче още не можело да се говори, защото открията трябва да бъдат доказани. Едно било сигурно обаче изтичането на матурата не от министерството. Проблем нямало и в регионалните инспекторати.


По информация на Нова хората, които видяхте как ни продават отгворите вече са разпитани. Докладът за разследването пък до дни се очаква да бъде в прокуратурата. А от догина зрелостниците ги чакат нови правила.  


„Мисия: образование” по Нова продължава. Има ли политическа воля да се промени системата и как ще извадим българските ученици от дъното на всички световни класации? В петък, в „Здравей, България” специален гост по темата е образователният министър Тодор Танев.

 

Повече по темата гледайте във видеото.