Той засегна темата с инцидента в Брюксел

Президентът настоява отговорните институции да дадат бързи отговори и подробности по подозренията, че България е участвала в тайна американска програма за въоръжаване на сирийската опозиция.

 

Още по темата

Държавният глава ще излезе с позиция за правомерността на случая, след като стане ясно дали някой ще поеме отговорност.

 

Росен Плевнелиев засегна темата с инцидента в село Анево в Брюксел.

 

„Към този момент като държавен глава не мога да давам категорични коментари, за да не попреча на действията на няколко институции, които разплитат казуса и работят по него денонощно. Ще очаквам обаче тези институции, след като приключат, да излязат с категорични констатации. Ако в определен кратък срок от време не се излезе с публично обяснение, ще очаквате и от мен да го направя”, каза Плевнелиев.

 

„България е традиционен производител на стандартно военно оборудване. И партньор на много държави в Близкия Изток, но и в Азия. Това е една традиционна индустрия за нас и дотолкова доколкото тя произвежда и търгува легално и по правилата, не мисля да има проблем”, допълни президентът.

 

Взривът на полигона в Анево е станал при изпитания на оръжия за Сирия. Това потвърди в сряда в писмо до агенция „Ройтерс” Американското посолство в София.