От БНБ имат резерви към законопроекта

Бюджетна комисия одобри единодушно отпадането на банковата тайна. Това стана след гласуваният законопроект за промени в Закона за кредитните институции, информира агенция „Фокус”.

 

„МФ е изпратило становище в подкрепа на законопроекта. Резерви към проектодокумента са изразили от БНБ. Иван Искров е подписал становище, че срокът, в който трябва практически да се изпълни оповестяването на всички данни и сведения, следва да бъде минимум 1 година”, разказа Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

Тя изтъкна, че това е твърде дълго време и няма подобна обществена търпимост към подобен срок.

 

 

„В първоначалния си проект сме заложили 7 дни. Синдиците ще бъдат натоварени да предоставят всички данни и сведения, а се касае за хиляди данни, за свързани лица, заемащи публични длъжности или такива, които са получавали кредити или са имали определени привилегировани лихвени условия”, подчерта Атанасова и коментира, че може би следва да се помисли дали този срок не следва да се удължи.

 

„Не мога да кажа колко да се увеличи, синдиците не знаят в тези 7 дни какви данни и информация ще могат да дадат по всички точки, заложени в закона”, каза още Атанасова.

 


Освен това бюджетна комисия отхвърли промените в КСО, внесени от Министерския съвет и този на БСП.