Какво стои зад историята на генерал Димитър Шивиков?

 

Един генерал успя да обедини всички български военни, а сълзите, с които напусна армията повдигнаха въпроса: „Може ли да се разчистват неудобните с помощта на закона?” Какво стои зад историята на генерал Димитър Шивиков и ще доведе ли тя до законови промени?


Малко преди генерал Шивиков да бъде назначен за военен представител на България в командването на НАТО в Монс, срещу него започва разследване. По анонимен сигнал – 4-ма военни помагали незаконно за ремонта на апартамента му.    


„Моето вътрешно убеждение, фактите от последните 6 месеца ми даваха основание, че аз съм под наблюдение”, обясни генерал Димитър Шивиков.


Разследването пресича пътя на генерала към НАТО. Допускът му до класифицирана информация е отнет. В следващите три години той няма право да иска нов, дори утре да се окаже, че е невинен.


„Законът е категоричен, за мен той е репресивен закон, преди мен е имало такива примери на освободени от служба хора”, добавя ген. Шивиков.


Това повдигна въпросът: „Може ли законът да се използва за разчистване на неудобните?"

 

„Има такъв случай с мои съвипускник преди години и във всички случай на лично основание това не е правилно. Имаше и такива случай и на командващи да им се отнема допуска”, спомни си Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана.


„Очевидно генерал Шивиков ще бъде прецедент, който ще наложи законови промени, аз съм готов с предложения вече”, каза Ангел Найденов.


И кметовете на над 10 общини поискаха промяна в закона. Всички парламентарни групи пък се съгласиха, че ако правилата не се променят, на практика всеки генерал може да бъде отстрелян само с един анонимен сигнал.


Тепърва депутатите ще обсъждат предложенията за промяна в закона. А случаят на генерал Шивиков ще е пример.


От Министерството на отбраната не намериха кой да коментира темата.


Повече по темата гледайте във видеото.