Искаме енергийна сигурност във всяка европейска държава, заяви вицепрезидентът на ЕК

"Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия". Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, предаде БГНЕС. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

 

"Това, което искаме да постигнем, е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност", каза още Шефчович.

 

По отношение на т.нар. "Турски поток" той каза следното: "За "Турски поток" сме длъжни да поговорим, защото за него до момента знаем само от една пресконференция. Ние искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. С една дума - за "Турски поток" трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза".

 

Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет". "Опитваме се да се договорим и през следващата зима транзитът на газ да преминава през Украйна и страната да бъде снабдявана с газ.

 

На въпроса дали е бил изненадан от спирането на "Южен поток", той казва следното: "А кой не беше изненадан? Това чух и от сръбските официални лица, а преди това от газовите компании в Европа, както и от представителите на страните, през които трябваше да мине "Южен поток".