За един месец пилотът на "Germanwings" е ходил седем пъти при лекари

 

Разследват кой е лекарят, който е допуснал Андреас Лубиц да лети. Пилотът, който разби самолет със 150 души на борда в Алпите, е посетил 41 лекари в рамките на пет години. Седем от посещенията са станали в месеца преди катастрофата. Това съобщи прокурорът на Марсилия след среща с близки на жертвите. Той обяви още, че започва ново разследване, за да се установи дали по случая могат да бъдат повдигнати обвинения срещу неизвестен извършител за непредумишлени убийства.

 

Вторият пилот на фаталния полет се е тревожел за здравето си и се е страхувал, че ще ослепее, разкри разследващият прокурор. Андреас Лубиц е страдал от тежка депресия и психоза, придружена от смущения в зрението. В рамките на един месец - от 21 февруари до 22 март, той е ходил седем пъти при лекари. Сред тях едно от посещенията е било при общопрактикуващ лекар, три при психиатър и три при уши, нос, гърло, уточнява прокурорът на Марсилия Брис Робен. 

 

Пилотът е търсил в интернет данни за цианкалий, валиум и смъртноносни медикаментозни коктейли. 

 

Целта на новото разследване, което започва, е да се установи пресечната точка между медицинската тайна и сигурността на полетите. То трябва да установи как един пилот може да се окаже в кабината с намерението да унищожи самолета заедно с пътниците. И това въпреки съществуването на правила за медицински критерии на летящия персонал. Заради медицинската тайна лекарите в Германия също могат да бъдат осъдени  затвор, ако разкрият информация за свои пациенти.

 

Според френското разследване засега няма достатъчно данни за нехайство, за да започва съдебна процедура срещу "Germanwings" или компанията-майка Lufthansa". 

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС