Това съобщи полският военен министър Томаш Семоняк

Полша води преговори с Вашингтон за разполагане на американски тежки оръжия на територията на европейската страна. Това заяви полският министър на отбраната Томаш Семоняк в интервю за Агенция ПАП, цитирано от БГНЕС.


Водим такива преговори с американската страна. Това бе тема на разговорите с американския министър на отбраната Аштън Картър при посещението ми във Вашингтон на 19 май”, поясни Семоняк.


Според публикация във вестник „Ню Йорк Таймс” САЩ обмислят възможността да разположат своя техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави. Това се правело с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия.


Относително лесно е прехвърлянето на части, но е добре да разполагаме с въоръжение в близост до опасните зони”, смята полският военен министър.


Ако полското предложение бъде прието от американското правителство, САЩ за първи път ще складират тежко въоръжение в източноевропейските страни, които се присъединиха към НАТО а преди падането на Берлинската стена бяха в сферата на влияние на Съветския съюз, отбелязва "Ню Йорк Таймс".


Литва също се подготвя да приеме тежко военно оборудване от САЩ, заяви военният министър Юозас Олекас, цитиран от Ройтерс. 


Преговаряме с нашите американски партньори по въпроса. Смятаме, че така ще повишим сигурността си и ще подпомогнем войниците, базирани тук”, допълни Олекас.

 

При сегашното състояние на плановете на Пентагона техника и въоръжение за близо 150 души (рота в американската армия) ще бъде складирано във всяка от трите балтийски републики.


Въоръжение за рота или батальон (около 750 военнослужещи) ще бъде разположено в Полша, Румъния, България, а може би и в Унгария, уточнили източниците на "Ню Йорк Таймс".