"Алиансът е способен да се справи с всякакви възникнали предизвикателства", посочват лидерите на НАТО

Политиката на Русия е предизвикателство спрямо Северноатлантическия алианс и установения след Студената война световен порядък. Това заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на Алианса в Европа американският генерал Филип Брийдлав в обща статия, публикувана въъв вторник в електронната версия на в. "Уолстрийт джърнъл".

 

Според авторите започналите учения на блока "Съюзнически щит" ще покажат, че НАТО може да разгърне свои сили, където пожелае на територията на страните-членки само за няколко дни в случай, че възникне кризисна ситуация или заплаха за съюзниците.

 

"Те ще покажат на света, че Алиансът е готов и способен да се справи с всякакви възникнали предизвикателства", посочват лидерите на НАТО, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

 

"Тези учения са необходими, защото светът се променя. След Студената война за нас започна нова епоха на свобода и демокрация, основана на международно признати норми. През тази епоха международното сътрудничество доби безпрецедентни размери, тя донесе процъфтяване за милиарди хора по целия свят. Този порядък обаче е подложен на предизвикателства", подчертават Столтенберг и Брийдлав.