Според КНСБ няма гаранция, че работникът ще почива, след като е отпаднал графикът

След като депутатите приеха на първо четене графиците за отпуските да отпаднат, сега синдикатите настояват да отпадне и давността за дните от минали години.  

 

В момента всеки работник може да прехвърли от текущата за следващата година до 10 дни платен отпуск. Неизползваната почивка обаче има срок на давност. Ако в рамките на две години не вземем дните, които сме натрупали за отдих, те не само, че ще изгорят, но и няма да получим обезщетение за тях.

 

Антони Стоянов работи в компания за недвижими имоти. 20-те дни платен годишен отпуск не му стигат, затова и почти не му остават дни, които да прехвърли за догодина. 

 

Гледам да оползотворявам почивката, защото всички имаме нужда от почивка, не сме машини, нали за това е измислена тази отпуска”, заявява Антони Стоянов. 

 

Радва се на новината, че графиците за ваканция най-вероятно ще изчезнат. Според синдикатите пък трябва да отпаднат не само те, но и давността на стария отпуск, от който не сме възползвали.

 

„След като е отпаднал графикът, и след като е отпаднало задължението на работодателя да обезпечи ползването на отпуска, каква е гаранцията, че работникът ще си ползва отпуска до края на годината”, коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.


  
Работодателите обаче не приветстват идеята.

 

Трябва да има някакъв срок, в който служителят да е задължен под някаква форма да използва отпуска си. Добре е за служителя, защото той трябва да е мотивиран да си използва отпуската”, смята Весела Петрова, мениджър „Човешки ресурси” в компания за недвижими имоти. 

 

За служителите отпадането на давността звучи логично.

 

„Дава някаква гъвкавост, не те задължава, не те ограничава кога да ги ползваш”, смята Антони Стоянов, служител в компания за недвижими имоти. 

 

Според синдикатите дори ограничението да падне, няма гаранция, че отпускът на работниците няма да се отлага във времето. Имало обаче застраховка за друго. 

 

„Във всички случаи ще може да се ползва обезщетение за отпуск, ако е прекратен трудовия договор”, обясни Чавдар Христов. 

 

Макар и против, бизнесът ще има изгода. 


„Плюсовете за работодателя са, че той ще се освободи от задължението си да начислява провизии за неизплозван отпуск. Ползата за работодателя е, че ще пази тези средства за по-кратък период от време”, смята Весела Петрова. 

 

Предложенията на КНСБ  ще бъдат внесени на утрешното заседание на парламентарната социална комисия.