Точно от ДПС това предложение е несериозно, смята Цвета Караянчева

 

"Идеята всички депутати да се избират мажоритарно е провокация към българските граждани". Това заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева за "Здравей, България" по повод предложението на ДПС. 

 

"Точно от ДПС да идва това предложение е малко несериозно, защото точно те изгониха своите кандидати, избрани с преференции", допълни Караянчева. 

 

Според депутата от ДПС Четин Казак, след като обществото приема мажоритарния вот като панацея, той трябва да бъде въведен докрай. 

 

"Първо, никой не е казал, че обществото иска мажоритарни избори. Мажоритарните избори са най-прекият път към двуполюсен модел. Стига се до балотаж и там имате право на избор между двама", контрира депутатът от ДПС Чавдар Георгиев.

 

"Не се притесняваме от нищо. През 2009 г. имаше мажоритарен вот и ние спечелихме почти на 100% мажоритарните кандидати, но поддържаме тезата за смесената система", подчерта Караянчева. 

 

Тя беше категорична, че на референдума въпросът за мажоритарния вот няма да бъде преформулиран. 

 

Същевременно депутатът от ГЕРБ определи като "втори Възродителен процес" искането на ДПС административно да бъдат възстановени имената на починалите, които са били сменени през Възродителния процес.   

 

Що се отнася до проблема с масовото преселване преди изборите, Караянчева заяви, че са предприети мерки, които да ограничат подобни схеми за събиране на гласове. Разглежда се и въвеждането на изискване за 15 квадратни метра площ на човек. На първо четене вече са били приети три законопроекта за адресните регистрации, уточни Казак.