От следващата седмица процедурата за подаване на сигнали се улеснява значително

 

Десетки сигнали за нарушения, заснети от шофьори, тръгват към КАТ. Само за седмица над 100 клипа, показващи нередности на пътя, са качени в страницата „Шофирай с камера”. Контролните органи работят по установяване на джигитите, а от следващата седмица процедурата за подаване на сигнали се улеснява значително. 

 

Сред първите хора, подали сигнал е и Георги Донов. При всяко сядане зад волана той знае, че ще стане свидетел на опасни ситуации на пътя. И това му струва време и нерви. Затова е непримирим към джигитите и нарушенията, които правят и се е заел всеки път да снима нарушителите. „Има най-различни нарушения – преминаване на червен светофар, засичания, недаване на мигачи – това просто е ужасно”, коментира той. 

 

 „Виновниците скоро ще разберат за нарушенията си. Никой не знае от къде може да бъде заснет в нарушение и се надяваме хората да бъдат по-примерни”, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

 

Николай Крушарски от столичната пътна полиция пък обясни какво се случва след като някой подаде сигнал.  „Ние установяваме собственика и с покана или призовка го призоваваме в Пътна полиция, за да му съставим акт, авторът на сигнала също се поканва тук, за да даде сведение”, заяви той. Това вече ще отнема не повече от минута-две тъй като показанията ще се попълват предварително в бланка и чакане в КАТ няма да има.

 

Съвестните водачи като Георги Донов могат да заснемат всякакви нарушения без бясно шофиране, тъй като за висока скорост следят само радарите на КАТ. Експерти дори предлагат шофьорите, които заснемат нарушения, да получават застрахователни бонуси, тъй като видеорегистраторите помагат при разплитане на сложни ситуации на пътя и спират застрахователните измами.