Не се очаква срив в мрежата

 

Над 1000 предприятия ще се включат в протеста срещу поскъпването на тока. Така консумацията на енергия ще спадне рязко. Те ще дръпнат шалтера за един час в петък в 11.00 ч. Хората, които следят за сигурността на енергийната ни система, ще посрещнат момента без особено напрежение. 

Още по темата

 

Ако толкова много предприятия спрат работа, потреблението, което в отделни часове варира от 3000 до 4000 мегавата, ще падне с близо 12%. В такива случаи първо се намаляват термичните централи и ще бъдат спрени ВЕЦ-овете, които работят. Като крайна мярка ще бъдат пуснати помпи. Те ще консумират излишната енергия, ако е произведена в повече. 

 

Този сценарий вече е проигран – сериозен спад в потреблението обикновено има в „Часа на Земята”, когато с екомотиви гасим тока в домовете си за 60 минути. Обратното – спад в производството пък има по време на слънчевото затъмнение, когато слънчевите централи не произвеждат ток. И в двата случая проблеми в системата няма. Не очакват и сега. 

 

В същото време в парламента депутатите от комисията за контрол на енергийния регулатор дадоха зелена светлина на законовите промени, които позволяват цените на тока да се отложат с месец. Възможно е обаче текстът да претърпи промяна и срокът да се удължи – от 1 на 3 месеца. 

 

Бизнесът от своя страна настоява да има пътна карта на реформите в енергетиката и тя да се спазва. А дотогава протестите ще продължават.