Причината - хладното време крие потенциалната опасност от т.нар. синдром на "окопните крака"

Броени часове остават до началото на прочутия летен фестивал "Гластънбъри" в Съмърсет, Южна Англия. Освен много забавление, фестът обикновено предлага и много...кал. Поредната порция очакван фестивален дъжд кара експертите да напомнят на посетителите за опасностите за здравето им от купона на открито, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

 

Д-р Крис Хаус предупреждава, че с мокрото и хладно време идва потенциалната опасност от т.нар. синдром на "окопните крака" - често срещан проблем при войниците през Първата световна война. Шляпайки боси в калта, гостите на фестивала рискуват да си навлекат този сериозен проблем.

 

Експертът напомня, че когато хората носят едни и същи влажни обувки дълго време или директно ходят боси, когато е мокро и хладно, кожата на краката омеква и става податлива на инфекции. Д-р Хаус съветва купонджиите да поддържат долните си крайници чисти и
сухи, за да избегнат проблема.

 

Друга опасност, която дебне посетителите на фестивала "Гластънбъри", е от увреждане на слуха в резултат на дългото стоене в близост до тонколоните. На сайта на феста напомнят, че гостите му могат да се сдобият с цветни тапи за уши, осигурявайки си поне частична защита.

 

На купонджиите не е спестено и напомнянето за безопасен секс.

 

"Ако правите секс без презерватив, рискувате да си навлечете болести като гонорея, хламидия или сифилис, както и нежелана бременност", пише на фестивалния сайт.

 

Фестивалът "Гластънбъри" може да докара на почитателите и храносмилателни разстройства и диария. Организаторите напомнят на купонджиите винаги да мият ръцете си преди хранене и след
посещение на тоалетната.

 

Фестът на открито крие още една опасност - от изгаряния или застрашаващи зрението травми в резултат на безразсъдното използване на газови бутилки и паленето на огън.