Разполагането на 250 танка в седем страни е смешно да се превръща в проблем, смята Евгений Михайлов

 

Военни подразделения на НАТО и техниката им са в България за учения, а не за постоянно, обяви вчера външният министър Даниел Митов. Обяснението е по повод изказването на американския военен министър Аштън Картър, че САЩ ще разположат тежка военна техника у нас и в други източно-европейски държави

Още по темата

 

Планът на Вашингтон е в Естония, Латвия и Литва да разположат оборудване за около 150 войници. Същото важи и за държави като България, Румъния, вероятно Унгария и Полша. Там ще бъде оборудван батальон от 750 войници.

 

Идеята на американските власти е да разположат тази военна техника близо до границата с Русия, за да може тя да получи ясното съобщение, че САЩ имат сериозна позиция към този регион и това, което се случи в Крим, повече няма да бъде позволено. Цялото снаряжение, което ще бъде разположено в тези държави, е 1200 превозни средства – 250 танка „Ейбрамс”, бронирани машини „Брадли” и гаубици. У нас най-вероятно техника ще се съхранява в базата в Ново село. 


"Опасявам се от повторението на Кувейско-Иракския сценарий. Тогава американско оръжие беше разположено в Кувейт след първата война в Залива. Всички знаем, че то бе използвано за втората война там, завършила със свалянето на Саддам Хюсеин. Очевидно САЩ напрягат ситуацията до такава степен, че да провокират военен сблъсък”, заяви в „Здравей, България” независимият депутат Велизар Енчев.

 

По думите му в последните 25 години е налице опасният феномен, че НАТО бавно, но сигурно се приближава до Русия.

 

"САЩ не искат война, а искат да поставят Русия на колене”, заяви Енчев.

 

"Не разбирам патоса от това да се притесняваме за два танка. Разполагането на 250 машини в седем страни е смешно да се превръща в проблем, защото може би те са толкова, колкото Русия демонстрира на парада на Червения площад, за да демонстрира мускули пред целия свят”, на мнение е режисьорът Евгений Михайлов.

 

"Не виждам нищо лошо да имаме взаимопомощ от съюзниците си и демонстрация за това, че България ще бъде защитена в случай на военна ситуация”, допълни той. 

 

Информация: Ясен Дараков