Да се увеличи цената на електроенергията е най-мързеливото решение, според шефа на КРИБ

 

Шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев се появи тази сутрин в "Здравей, България” с надпис, залепен на сакото му, който гласи: „Ден на траур за българската икономика”. Предстоят протести в страната срещу готвеното поскъпване на тока в индустриалния сектор. 

Още по темата

 

"Този протест е прецедент в българската история, досега такова нещо не се е случвало. Досега протестираха синдикати, а сега – работодатели заедно със своите служители. Това ще е ясен знак, който искаме да дадем, че в системата на енергетиката трябва да има сериозни реформи”, заяви Домусчиев. 

 

"Протестът е срещу статуквото и неправенето на реформи. Да се увеличи цената на електроенергията е най-мързеливото решение, както каза вицепремиерът Томислав Дончев. А това се прави години наред”, поясни той.

 

Относно казаното от него в други интервюта в медиите, че енергийният регулатор защитава определена група олигарси, Домусчиев заяви, че визира хората, които стоят зад ВЕИ-тата, топлофикациите и заводските централи, които са една от основните причини за постоянното поскъпване на тока.

 

"Тези хора разполагат с много сериозен ресурс срещу всичко това, което правят в момента работодателските организации и се опитват по всякакъв начин да вкарат някакви клинове между нас. Всеки знае, че в парламента има поне 20-ина депутати, които имат участие в това”, заяви шефът на КРИБ, но не пожела да назове имена.

 

"Ако се вземат всички мерки, които ние предоставихме на правителството, би трябвало дефицитът в енергетиката не само да изчезне, но и предвиждаме, че могат да се спестят до около 1 милиард лева. Искаме и инвестиции в държавните предприятия, които продължават да се обезкървяват”, заяви още шефът на КРИБ.