Той бе арестуван на 10 юни в Женева след издаването на международна заповед от Сърбия

Швейцария е екстрадирала днес в Босна и Херцеговина бившия военен командир на мюсюлманските сили в Сребреница Насер Орич, съобщиха от правосъдното министерство в страната.

 

Придружен от полицейски ескорт Орич "е пристигнал в петък следобед в Сараево, където е преследван от местните власти", се казва в изявлението, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

 

Орич беше арестуван на 10 юни в Женева след издаването на международна заповед от Сърбия, която го обвинява в престъпления срещу етнически сърби по време на войната през 1992 г. - 1995 г.

 

По-рано през седмицата швейцарският съд реши, че той трябва да бъде изпратен в родната си Босна, където също е обвинен във военни престъпления. Според сръбския премиер Александър Вучич решението е "политически мотивирано и е всичко друго, но не и справедливо".

 

През 2006 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди Орич на две години затвор за това, че не е направил достатъчно, за да предотврати престъпления срещу сърби, извършени от негови подчинени.

 

Основен виновник за случилата се трагедия в Сребреница е сръбската страна. Босненските сърби под командването на Радован Караджич и генерал Ратко Младич, които в момента са подсъдими в Хага, избиха 8000 мюсюлмани след превземането на града през 1995 г. Това беше най-кървавото събитие в Европа след Втората световна война.