Българските пък не слагат колани и не спират на пешеходни пътеки

Румънските шофьори масово превишават скоростта и нарушават забраната за изпреварване, но пък за разлика от българските, слагат колани и спират на пешеходни пътеки. Това са констатациите от работата на съвместните българо-румънски полицейски екипи в граничния район Русе-Гюргево, които за поредна година ще следят за безопасността на движението през активния летен сезон, предаде БГНЕС. 

 

Подобни съвместни патрули има още в районите Видин-Калафат, Добрич-Негру вода и Силистра-Кълъраш.

 

„При проверките ще се следи за скоростта и нарушения, свързани с изпреварването, проверка на документите, тяхната изрядност и валидност, както и за наличието на застраховка „Гражданска отговорност””, обясни началникът на сектор „Пътна полиция”-Русе главен инспектор Румен Кръстев. Участието в екипите е на реципрочен принцип – български полицай присъства в Гюргево, а негов румънски колега е в Русе.

 

„Това, което е важно да се знае, е, че колегата, от Румъния има статут на наблюдател в България. При констатиране на нарушение той не взема отношение, правоприлагането е изцяло от нашите служители. По същия начин стоят нещата и от румънска страна. Опитът показва, че това е един позитивен метод, тъй като благодарение на румънските служители, при констатиране на нарушение и разясняване на водач-румънец, нарушителят е по-склонен да го разбере и възраженията са по-малко при такива ситуации", коментира Румен Кръстев.

 

Тъй като движението на румънски автомобили у нас е най-интензивно в петък и неделя, съвместните проверки ще се извършват главно през уикенда.

 

Видео: БГНЕС