Информацията е на френския прокурор Франсоа Молен

 

Ясин Сали, съпругата, сестра му и неназован заподозрян са задържани за нападението в Лион, съобщи френския прокурор Франсоа Молен, цитиран от БГНЕС.

 

"Няма знаци задържаният Ясин Сали да е имал съучастник във фабриката. Той е влязъл в нея лесно и е бил "познат на работниците", обясни Молен пред медиите.

 

Сали е влязъл във фабриката за петрол и химикали "Еър продуктс" в Сен Кантен Фалавие край Лион в 9:28 сутринта местно време и е изчезнал от обхвата на камерите. В 09:35 ванът му е заснет как се засилва към един от двата хангара на фабриката, минута по-късно следва взрив. По това време във фабриката са били 43 души, 13 още са в шок, писа в. "Гардиън".

 

В 10:00 пожарникарите откриват заподозрения в един от хангарите, близо до бутилки с петрол, течен кислород и силно експлозивен ацетон. Той тъкмо е опитвал да отвори бутилка с ацетон. Близо до вана е открито обезглавеното тяло на 54-годишен мъж, за който се смята, че е бил ръководител на Сали в транспортната фирма, в която е работел. Главата му е била открита закачена на близка ограда, до нея са висели две знамена на "Ислямска държава". Не е ясно кога и как е бил обезглавен мъжът.

 

Между 2006 г. и 2008 г. Сали е бил под наблюдение от властите по подозрения, че се е радикализирал, а между 2011 г. и 2014 г. е бил разследван за връзки със салафистки групи в региона на Лион, писа в. "Гардиън".

 

"Той е бил разследван през 2006 г. за радикални прояви, но (разследването) не е било подновено през 2008 г. Той няма криминално досие", каза вътрешният министър Бернар Казньов.

 

Сали е роден на 25 март 1980 г., баща на три деца и женен от десет години.

 

Президентът Франсоа Оланд се върна преждевременно от срещата на върха на ЕС и обяви нападението за "терористична атака". Редица европейски лидери изразиха съпричастност към случващото се в страната.

 

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни телеграми до президента на Франция Франсоа Оланд, президента на Тунис Беджи Каид Есебси и до емира на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах по повод терористичните атаки в Лион, Сус и Кувейт.

 

"Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Наш общ дълг е да обединим усилията си срещу тази заплаха и да работим заедно за изграждането на един по-сигурен и мирен свят", категоричен беше държавният глава.

 

"С дълбока скръб приех новината за терористичните актове. Бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования на близките на загиналите", заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава отправи пожелания за бързо възстановяване на ранените.