Избитите от него били „поданици на държави, които са част от кръстоносния съюз"

„Ислямска държава” пое отговорност за атаката в Тунис, при която загинаха 37 души. 

 

Джихадистите заявиха в „Туитър”, че стрелецът е „войник на халифата", а избитите от него са „поданици на държави, които са част от кръстоносния съюз, който се бори срещу халифата”.

 

„Атентатът е най-смъртоносният в историята на страната. Мнозинството от жертвите в курорта Сус са британци”, заяви премиерът Хабиб Есид. Сред убитите има още германци, белгийци, както и хора от други националности.  

Още по темата

 

„Нямаме доказателства за тактическа координация между атаките", заяви говорителят на Белия дом Джон Кирби за трите атентата от петък

 

Във Франция мъж предизвика експлозия във фабрика, а в Кувейт самоубиец се взриви в пълна шиитска джамия по време на петъчната молитва. Убитите са 27, стотици са ранени. 

 

В Сирия 164-ма цивилни бяха избити в Кобане, а в Сомалия десетки войници на Африканския съюз загинаха след атака на „Аш Шабаб”.  Тази седмица джихадистите призоваха последователите си да засилят нападенията срещу християните, шиитите и дори сунитите, които се броят на страната на водената от Съединените щати коалиция. На 23 юни говорителят на „Ислямска държава” Абу Мухамад ал Аднани поиска свещения месец Рамадан да се превърне във време на „бедствия за неверниците, шиитите и мюсюлманите вероотстъпници”.