Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Европейският съюз ще разработи до юни догодина предложения за укрепване на европейската сигурност и борбата с тероризма, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БТА.

 

 

"Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката по сигурността (Федерика Могерини) е упълномощена да представи тези предложения на срещата на върха на ЕС през юни 2016 г.", каза Туск, обобщавайки резултатите от 2-дневната среща на лидерите на ЕС в Брюксел. 

 

Според Туск "генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е информирал лидерите на Евросъюза за новите заплахи в периода на хибридна война, световен тероризъм и кибератаки". "На фона на растящите предизвикателства към сигурността лидерите решиха, че Евросъюзът се нуждае от нова стратегия за международната си политика и политиката на сигурност", добави той Шефът на Европейския съвет подчерта, че ЕС трябва да инвестира в собствената си отбрана, за да се справи с драматичните промени в средата на сигурността. "Ние решихме, че 
европейските фондове трябва да бъдат мобилизирани, за да помогнем за укрепване на сферата на отбраната на ЕС, включително технологиите и изследванията", посочи той.